Ribs med grillet mais og bbq-saus
Dette er skikkelig momsemat! Rubbet baby back ribs som har kost seg i smokeren eller på grillen i flere timer, slik at kjøttet blir ekstra mørt og løsner lett fra beina. Server den med hjemmelaget BBQ-saus og grillede maiskolber.
4 porsjoner
Ingredienser:
- 2 stk. baby back ribs
Rub:
- 125 g brunt sukker
- 160 g sukker
- 50 g paprikapulver
- 25 g hvitløkspulver
- 75 g salt
- 25 g malt sort pepper pepper
- 10 g malt ingefær
- 15 g løkpulver
- 7 g malt spisskummen
- 4 g chipotle chilipulver
BBQ-saus:
- 2 ss nøytral olje til steking
- 1 stk. løk
- 3 båter hvitløk
- 1,5 ts chilipulver
- 0,5 ts salt
- 4 ts chipotle chilipulver
- 1,25 dl kaffe
- 1,25 dl worchestershiresaus
- 2,5 dl ketchup
- 1,25 dl eplecidereddik
- 100 g brunt sukker
Tilbehør:
- 4 stk. hermetiske maiskolber
- 2 ss smør
- 1 ts flaksalt
Slik gjør du:
- Forvarm smoker, grill eller stekeovn til 125 °C.
- Bland ingredienser til krydderblandingen (rub) godt sammen med en stavmikser, i en kjøkkenmaskin eller i en morter.
Oppskriften på rub er stor, og du vil ha endel til overs. Oppbevar den på et glass med lokk eller i en lufttett boks og bruk den i løpet av sommeren. Passer veldig godt til både svinekjøtt og kylling. - På rå baby back ribs sitter det en membran (hinne) over ribbena. Sjekk om membranen er fjernet. Sitter membranen fortsatt på, fjerner du den enkelt ved å ta tak i hjørnet på membranen over ett av de ytterste bena, og dra av. Hold i membranen med litt kjøkkenpapir eller en spiseskje, slik at du får bedre grep. Dette kalles å strippe ribbesiden.
- Strø rub på baby back ribsene, og gni rubben godt inn i kjøttet. Rist av krydderet som ikke fester seg til kjøttet. Legg kjøttet i smokeren/på grillen eller i stekeovnen og stek til kjøttet løsner lett fra beina, 2-3 timer.
Ha en sprutflaske med vann, eller lag en «mopping sauce» med like deler eplejuice og eplecidereddik, og hell den på sprayflasken. Spray litt av vannet eller blandingen på ribsene hver time. - Lag BBQ-saus. Skrell løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Ha olje i kjele på middels varme, og fres løk og hvitløk i oljen.
- Ha i chilipulver, chipotle og salt, og rør rundt til alt er godt blandet.
- Tilsett resten av ingrediensene. La blandingen koke opp. Ta kjelen av varmen. Blend med en stavmikser eller i en blender. Ha sausen i en ren flaske og oppbevar den kaldt og kjølig.
- Legg maiskolber i smokeren/grillen og grill til maiskolbene er gjennomvarme. Pensle med smør og strø på flaksalt.
- Del baby back ribsene etter bena. Server dem varme med grillet mais og bbq-saus. Det smaker også godt med coleslaw og ovnsbakte poteter til.
Kilde: matprat.no